Ark van Noach

asure_gunu_ne_zaman_anlami_ve_onemi_nedir_h16792

In 2009, onder invloed van de maatschappelijke polarisatie en internationale spanningen, is Stichting Waterval geïnspireerd de overleveringen van de Ark van Noah en de zondvloed. Dit is een van de weinige tradities die in alle drie  monotheïstische (christendom, jodendom en islam) godsdiensten voorkomen.

Volgens de overlevering hebben verschillende belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden op de dag van Ashoera, waaronder de schepping van Adam en Eva, het vastlopen van de Ark van Noach op de berg, de redding van profeet Abraham uit het vuur, de bevrijding van Jonas uit de buik van de walvis, de uittocht van Mozes en zijn volk uit Egypte en de geboorte en hemelvaart van Jezus.

In de moslimtraditie wordt de Dag van Ashoera gevierd door Ashoera-pudding te bereiden en te delen met buren, vrienden en kennissen. Volgens de islamitische overlevering is de pudding uit het weinige voedsel samengesteld dat nog op de Ark van Noach was, toen het water tegen het einde van de zondvloed zich begon terug te trekken. Tijdens het eten van de pudding konden de aanwezigen elkaar ontmoeten en met elkaar in dialoog gaan. Ook Waterval is tenslotte van mening ; ‘Zonder dialoog geen vrede’.

Op de salonboot “Prins van Oranje” is een dialoogbijeenkomst georganiseerd door Stichting Waterval met Stichting Islam & Dialoog, Liberaal Joodse Gemeente, Dekenaat Utrecht, Humanistisch Verbond.

Iftar bijeenkomsten

ramadan-iftar-buffet

Tijdens ramadan eten en drinken moslims een maand lang niets tussen dageraad en zonsondergang. Een maand lang staat het leven van moslims in teken van verbroedering, zelfdiscipline, zelfreflectie en bezinning op spiritueel gebied.

Voor zonsopgang wordt vaak nog een maaltijd genuttigd en gedurende de dag een strikte onthouding van eten en drinken nageleefd. Naast het lichamelijke aspect is het ook een geestelijke beproeving. Na zonsondergang het avondmaal, de zogenoemde iftar, te nuttigen.

Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. De over het algemeen zoete gebakjes worden gebruikt om weer energie te krijgen. De maaltijden strekken zich soms uit over uren, omdat men vanwege de lege maag niet overhaast kan eten.

In Nederland wordt de iftar door verschillende  organisaties gebruikt om moslims en niet-moslims samen te brengen en in gemêleerde gezelschap een avondmaaltijd te nuttigen. Stichting Waterval heeft sinds haar oprichting in het jaar 2000, meerdere iftar bijeenkomsten georganiseerd, de bezoekers aantallen varieerde van 150 tot 400 gasten. Bij de bijeenkomsten zetten vele actieve vrijwilligers zich in en zijn de maaltijd bijeenkomsten kostenloos.

Het doel is meestal om op ongedwongen wijze sociale samenhang te bevorderen. Onder het genot van culinaire hoogstandjes worden vele contacten gelegd en zinnige gesprekken gevoerd. Onderlinge contact, saamhorigheid, tolerantie, respect en wederzijds begrip voor een andere cultuur is vaak het resultaat.

Elk jaar probeert ze door locatiekeuze en gastenlijst aan te haken op hedendaagse thema’s. Dit varieerde van “de gewone burger” met maaltijden in een buurthuis tot een iftar in de burgerzaal van het stadhuis in Almere  met “vooraanstaande burgers”.  In 2008 heeft  zelfs mevrouw A. Jorritsma als burgemeester van Almere de openingstoespraak* gedaan.

Het moment van de Ramadan is elk jaar op andere data. Onderaan treft u een lijst van deze data voor de aankomende jaren. Heeft u interesse om een iftar maaltijd bij te wonen? U bent van harte welkom, aanmelden via een belangstellingsformulier info@stichtingwaterval.nl

Donatie actie tijdens het Offerfeest aan de voedselbank Lelystad

Als stichting waterval voeren wij actie voor armen tijdens jaarlijks offerfeest.In 2011 was deze aan van voedselbank Lelystad plaatsgevonden.Er is ruim 50 kg aan vlees uitgedeeld.