Ebru Workshop

Ebru

 

 

 

 

Wat is Ebru?

Het is een schildertechniek gebaseerd op de afspiegeling van motieven op water met toenemende concentratie waar speciale verf word gedruppeld met het gebruik van verscheidene consistentie materialen.

Fasen van Ebru uitoefeningen;

– Water word geconcentreerd door Mengen met consistentie materiaal ( het sap van de Tragacanthstruik).

– Speciale verven (natuurlijke verf uit aarde gewonnen) worden gedruppeld op geconcentreerde water in een bak.

– De verf zal zich verspreiden over het water, verschillende motieven kunnen ontstaan met hulp van materialen.

– Als het gewenste motief ontstaat, word een geschikte papier op het water gelegd en de verf word opgenomen door het papier.

– Het papier dat wordt gelegd op de wateroppervlakte, word eerst gestroken aan de kant van de bak en daarna verwijdert.

– De natte papier met een motief, word neergelegd om te drogen…

De Geschiedenis

Waar, hoe en wanneer deze kunstvorm als eerste is ontstaan is niet precies te zeggen.

Een aantal bronnen zeggen dat de Centraal-Aziatische Turkse stammen, de Ebru kunst hebben meegenomen naar Anatolie, (huidige Turkije, red.) waar deze kunstvorm een bloeiperiode meemaakte, met name ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Het waren voornamelijk belangrijke documenten van het Rijk, die veelvuldig werden versierd met Ebru.

In het Europa van de 17e en 18e eeuw was het een zeer exclusief en chique eigendom als men Turkse goederen bezat. Zo werd onder andere het gemarmerde papier in Europa als ‘Turkenpapier’ zeer geliefd en populair. Oorspronkelijk was het een geheime techniek. Tegenwoordig wordt gemarmerd papier nog steeds in grote hoeveelheden in de stad Venetië (Italië, red.) gemaakt. Het wordt gebruikt door zowel professionele als amateur boekbinders.

Ook in China werd een ander vorm, die niet te vergelijken is met Ebru, meer dan 2000 jaar geleden populair. Het werd vooral populair in de twaalfde eeuw in Japan. Men noemde het suminagashi (drijvende inkt). Het is een kunstvorm die vooral bestaat uit sierlijke motieven. De techniek en het resultaat van  toen is niet vergelijkbaar met de huidige Ebru techniek. Men gebruikte toen gewone inkt en bij Ebru gebruikt men natuurlijke verf.

Kosten Cursus Ebru

Duur: 6 weken

Prijs: €200,-

excl. eenmalige materiaalkosten €25,-

excl. eenmalige inschrijfkosten €25,-